Finansiärer ställer upp för ”Bajen”

Solen skiner men i Bandysverige är det full fart. Mest fart är det runt Hammarby som värvar friskt från Västerås SK. Samtidigt håller ”Bajen” fast vid den nya policyn att ingen spelare får vara proffs. Det finns inte längre ekonomi för det.

 

Det kan kosta Hammarby dyrt. Landslagsspelare som Adam Gilljam, Christoffer Fagerström, David Pizzone Elfving och Robin Sundin har ännu inte skrivit på kontrakten.

Fyra från Västerås

Från VSK ansluter Simon Folkesson, Ted Bergström, Jacob Brucht och målvakten Filip Mörkdal. Och fler VSK-are kan det bli. Patrik Sjöström skrev inför förra säsongen på ett tvåårskontrakt med Jenisej. De nya ryska reglerna tillåter från den här säsongen bara en utländsk spelare per match och lag. Sandvikens skyttekung Christoffer Edlund skrev kontrakt med Jenisej efter säsongens slut i vintras.

- Jag räknar med att det ordnar sig på något sätt, säger Sjöström till Bandypuls.

Han var utlånad till Jenisej från VSK men nu har Sjöström med egna pengar köpt ut sig från kontraktet med Västerås. Blir det skarpt läge kan han återvända till Sverige och då är Hammarby intresserade.

Från Falu BS kommer målvakten Max Bergström, bror med Ted.

Allt går igen

Apropå Västerås så verkar allt gå igen. När ”Bajen” byggde sitt storlag på 1990-talet värvades Göran Rosendahl, Jonas Holgersson, Andreas Westman och Mikael ”Larre” Larsson från VSK. Stjärnspelare allihop. Matcherna på Zinken mot VSK och Sandviken lockade mellan 6 000 och 7 000 åskådare. Vilket drag det var!

Bakom värvningarna fanns i högsta grad ordföranden Sonny Lööf. Sonny är nu tillbaka i ledningen dock utan någon officiell titel. Men när det tidigare såg som mörkast ut penningmässigt så lade Sonny, 78, in 400 000 kronor i klubbkassan så elitlicensen kunde säkras för säsongen 2019-2020.

- Jag kunde inte se att Hammarby skulle gå i konkurs. Det hade varit en stor förlust för Stockholms och svensk bandy, säger Sonny Lööf till Idrottens Affärer.

Han har ett finger med i värvningarna inför den nya säsongen. Med i bakgrunden finns också miljonären Gunnar Rosengren, som var en viktig person när Jonas Claesson värvades från Vetlanda.

Hans dotter Liselotte Lööf driver företaget som Sonny grundade som avfalls – och återvinningsföretag. 

Halva laget anställdes

- När vi värvade som mest var sex-sju spelare anställda i företaget. Även tränaren Stefan Karlssons fru Britt var anställd. Jonas Claesson hade sitt kontor hos oss, minns bandyälskaren Sonny Lööf.

Han gläder sig över att det äntligen blir en bandyhall i Stockholm. Den byggs på Gubbängens IP, söder om söder, och är klar våren 2020.

Från början skulle hallen rymma 1 000 personer. Nu har kapaciteten utökats till 2 000 personer. 

- Min förhoppning är att vi även ska spela tidiga matcher i elitserien där. Personalen på Zinken gör ett enastående jobb men när väderbetingelserna är som de är kan inte ens det mest kraftfulla aggregat hålla is vid liv när temperaturen ligger runt 15 plusgrader i oktober, säger Hammarbys ordförande Anders Gidrup till DN.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.