På spåret - i Sollefteå finns alla svar

Det är många som idag frågar sig vad som är hemligheten med riksidrottsgymnasiet Hågestaskolan i Sollefteå, start 1979. Gymnasiet är ett av fem riksidrottsgymnasier och spottar ur sig stjärnor på löpande band: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och tidigare Johan Olsson, Marie-Helene ”Billan” Östlund, Magdalena Forsberg, Anna Olsson (gift med Johan), Britta Johansson-Norgren, Jörgen Brink…

- Det finns ingen hemlighet, bara hårt arbete, säger Per-Ola Andersson, tränare på skolan och pappa till Ebba.

Det är unga stjärnor som slagit igenom snabbt. Förutom medaljer fylls deras kassavalv oavbrutet. Senaste exemplet är Frida Karlsson, 19, som går ut gymnasiet till våren.

Fridas nya plånbok

 Efter stafettguldet och silvermedaljen på 10 kilometer åker Frida hem med 169 000 kronor i prispengar enbart från Svenska skidförbundet. Oavsett hur det går på lördagens tremil kan Frida komma hem och underteckna guldkantade kontrakt. Då får hon råd att lämna flickrummet hemma hos mamma och pappa och köpa sig en egen lägenhet.

- Det är folk som har hört av sig. Vi får ha anställningsintervjuer när Frida kommer hem, skojar mamma Mia Karlsson, högst delaktig i skidundret i Sollefteå, om intresset för dottern.

- Jag sa till Frida att hon skulle avstå tremilen men hon lyssnade inte på mig, säger Mia.

Rektorn vallare i skidklubben

Mia gick själv på skidgymnasiet åren 1986-1988 och är ordförande i stadens skidklubb Sollefteå Skidor IF med 150 aktiva och 25-talet ungdomstränare. En som är med i klubben är Per Bodin, biträdande rektor för den kommunala Hågestaskolan och programansvarig för gymnasiet. Han är vallare i klubben.

- Till hösten tar vi in åtta eller nio nya elever. Det är våra tränare och Svenska skidförbundet som tar ut de nya. De tittar på den idrottsliga bakgrunden när de gör sina val, säger han.

Skidgymnasiet är treårigt men det finns möjlighet att gå ett fjärde år, som till exempel Frida Karlsson gör och Ebba Andersson gjorde. Ett fjärde år är möjligt tack vare Riksidrottsförbundet. Skollokalerna ryms i det gamla regementet I 21:s lokaler.  Västernorrlands regemente lades ned 2000.

Eleverna (de flesta bor i egna lägenheter) får god vägledning, som Per Bodin utrycker det.

En av vägledarna är alltså Peo Andersson, 54, just nu i Seefeld. Han är själv gammal skidåkare på elitnivå som tävlat i världscupen och varit med i det svenska vallateamet.

Han flyttade från Delsbo 2000 och började då jobba på gymnasiet.

- Förutom hårt arbete är det många faktorer som spelar in. Vi jobbar individuellt med varje åkare och sätter alltid åkaren i centrum. Vi är med på alla pass, säger han.

19 platser fanns att söka till skidgymnasiet 2017-2019. Förutom längd finns elever på linjerna skidskytte, alpint och backhoppning.

Sollefteå är Ådalens pärla

Sollefteå, 9 000 invånare, i Ångermanland, kallas för Ådalens pärla. Och gymnasieeleverna har det bra förspänt i längd med duktiga tränare som Per Nilsson, Tony Gustavsson, Joakim Persson utöver Peo Andersson.

Dessutom finns Hallstaberget om hörnet med upp till fem mil spår med natursnö, ett spår med konstsnö, 7,4 kilometer långt och ett asfalterat spår för rullskidor, 5,4 kilometer långt.

Den treåriga utbildningen är tuff. Varje dag är det samling klockan 8 med vallade skidor. Efter en kort genomgång är det träning till klockan 11,20. Efter lunchen är det ny träning mellan 13 och 16. En kväll i veckan är det styrketräning. En dag i veckan ägnas helt åt skolundervisning.

En av eleverna är William Poromaa, 19, Fridas fästman. Föräldrarna heter Larry, VM-och OS-åkare och vallachef både för Sverige och USA, mamma är Anette Fanqvist, också hon landslagsåkare med ett brons i stafett vid VM i Kanada 1995.

Som ni ser, det handlar mycket om kärlek i skidspåren i Sollefteå.

- En stor fördel är att lärarna stannar i stan. Det betyder mycket för skidklubben.  Ytterligare en fördel är att Sollefteå är en liten stad. Det är korta avstånd mellan alla anläggningar. Ungdomarna kan hålla på med flera sporter när de växer upp. säger Mia Karlsson, vd för Höga Kustens Turistbolag.

Frida kommer naturligtvis at hyllas när hon kommer hem. Andra veckan i mars arrangeras junior-SM i Sollefteå. Det var tänkt att bli Fridas avsked till juniorlivet. Samtidigt är det världscuptävlingar i Holmenkollen. 

- Vi hoppas på att hon kan köra ett lopp i SM, säger Per Bodin.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.