Mångmiljonärerna som räddar IFK Göteborg efter alla jätteskulder

De var affärskompanjoner och betraktades som ett radarpar i Göteborg. Ola Serneke och Nils Wiberg, två förmögna och framgångsrika företagare, därtill mycket idrottsintresserade personer som stod bakom förverkligandet av landets förnämsta multiarena i Kviberg.I dag räddar de två mångmiljonärerna, på var sitt sätt, IFK Göteborg från undergång.

2015 stod de, som affärskompanjoner bakom Multiarenan i Kviberg. Fortfarande landet största. Idag är det deras pengar som räddar IFK Göteborg som har hotats efter många miljonskulder. Ola Serneke och Nils Wiberg är miljonärerna som älskar idrott och vill bidra.Foto: Tommy Holl

Ola Serneke hade idén om en anläggning med en rad möjligheter, och fann en kompanjon och delfinansiär i Nils Wiberg, till att bygga multihallen om 45 300 kvm i Kviberg med bl a skidåkning inomhus och en fullstor fotbollshall.

Då hjärtliga kramar

De kramade hjärtligt om varandra när hallen invigdes sommaren 2015.

Då diskuterade de flera gemensamma projekt, men riktigt så blev det inte.

De har haft  kraftig medvind i sina respektive bolag, Nils i Prioritet Finans och Ola i Serneke Group som han startade 2005 och där han tidigt uttalade ett mål att nå 1 miljard i omsättning  på tio år, vilket skedde. Då hade ribban höjts till 3 miljarder. 

 Nu går verksamheten på maximal fart Störst av alla projekt är uppförandet av en byggnad om 230 meter på Lindholmen i Göteborg, där ett område om 15 kvarter förvandlas. Mitt i ska jättehuset uppstå och det blir den högsta byggnaden i Norden till en kostnad om 8 miljarder. 

Sponsorer i samma klubbar

Men de fann inte längre en gemenskap i nya affärsprojekt, däremot som sponsorer i samma klubbar, som framförallt Frölunda hockey och IFK Göteborgs fotboll. 

Nils Wiberg har varit stjärnsponsor i flera år till Blåvitt och 2011 stod Ola Serneke bakom nya Kamratgården, IFK Göteborgs anläggning om 2000 kvm. Olas företag höll i förverkligandet och han bearbetade också underentreprenörer för att göra bygget så billigt som möjligt.

Både Wiberg och Serneke reagerade starkt när klubben plötsligt sålde Kamratgården 2015 utan att fråga någon av dem.

Gick också in i Djurgården

Men de har troget varit sponsorer, ja de blev dessutom partners till Djurgårdens fotboll 2015.Två framträdande göteborgare ville etablera sig i klubbens affärsnätverk i Stockholm.

Deras anknytning och intresse för Blåvitt har egentligen aldrig svikit, men de har beklagat klubbens ständiga problem med ekonomin, trots deras finansiella stöd.

2017 blev ett av IFK Göteborgs sämsta ekonomiska år. 12,5 miljoner i underskott utgjorde kulmen på ett antal år med mycket dystra siffror.  Se här:

2017: – 12,5 mkr

2016: + 5,8 mkr

2015: + 2,5 mkr

2014: – 10,4 mkr

2013: – 3,5 mkr

2012: – 4,0 mkr

38,7 miljoner i underskott

Ändå har klubben sålt spelare i mängd. Men 38.7 miljoner har saknats.

Till slut fanns det ingen annan utväg  än att IFK Göteborg tog hjälp av ett investeringsbolag för att skapa  bolaget IFK GBG Transferintressenter AB och se en möjlighet att bibehålla en spelartrupp av allsvenskt snitt. 

Serneke positiv, Wiberg blev arg

Nu har klubben tillkännagjort vilka personer och företag som står bakom satsningen, däremot vill inte klubben gå ut med hur mycket pengar som har kommit in, enligt IFK:s lista är  den mest välvillige investeraren just Ola Serneke med över hälften av aktierna medan Nils Wiberg sa nej till erbjudandet och inte bara det, han reagerade med ilska:

– Jag tänkte hålla käften, men nu blev jag så ledsen när jag såg detta. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar. Man ska inte behöva sälja Kamratgården och hålla på med riskkapitalbolag, det är inte värdigt IFK Göteborg som är det finaste varumärket i Sverige. Det är för låg nivå på gänget som jobbar där. Sträck på er och inse vad ni är för något, sa han  i en intervju med tidningen GT.

Nils Wiberg har ändå för avsikt att stanna som Stjärnsponsor och bidra med nya miljoner.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.