Helsingborg kan inte betala hyran

Satsningen mot allsvenskan har varit dyr för Helsingborgs IF. Så dyr att klubben inte har betalat hyran för hemmaarenan Olympia sedan ett halvår. Skulden är på 1,7 miljoner kronor. HIF och staden har kommit överens om att klubben ska börja avbetala skulden i januari 2019.

Andreas Granqvist är den den självklare ledaren i Helsingborgs IF och hans brtydelse blir nu ännu större sedan HIF:s ekonomiska problem har avslöjats. Foto: Andreas Hillergren / TT

- Budgeten vi gjorde i mars var för optimistisk. Vi har tvingats skära i kostnaderna. Några fler nyförvärv blir det inte, den dörren är stängd, säger ordföranden Krister Azelius, advokat, delägare och styrelseordförande i advokatfirman Vinge.

Azelius var inget nytt namn när han efterträdde Sten Åke Tjärnlund vintern 2017. Azelius var vice ordförande i klubben mellan 2003 och 2009.

Kommunakuten

Under senare år har Helsingborgskommun vid upprepade tillfällen stöttat klubben när den varit i ekonomisk kris med hyressänkning och en större hyresrabatt. 

Fredrik Hjort är fastighetsdirektör i Helsingborg och är inte helt nöjd med hyresuppgörelsen.

- Det är ingen önskvärd situation, säger han.

Investerare gick in med 11,2 miljoner

Klubbens bokslut för 2017 visade ett minus på 4,3 miljoner kronor. Dock ökade det egna kapitalet till 7,7 miljoner tack vara att investerare gick in med 11,2 miljoner och blev delägare i HIF:s dotterbolag Olympia Invest. De 11,2 miljonerna gick rakt in i balansräkningen.

Pengar är inte det enda bekymret för klubben. Mats Ola Schulze, klubbdirektör sedan våren 2016, är sjukskriven sedan 23 februari i år. Orsaken är för hög arbetsbelastning. HIF räknar inte med att han kommer tillbaka utan söker ny klubbdirektör.

Orsaken till hålet i kassan är att HIF på några veckor i somras värvade fem etablerade spelare: ikonen Andreas ”Granen” Granqvist, Thierry Zahui från Landskrona, Rasmus Jönsson från Danmark, brassen Wanderson do Carmo från Turkiet och Markus Holgersson, närmast från Spanien. ”Granen”, Rasmus och Markus har alla ett tidigare förflutet i HIF.

Externa finansiärer

Hur hade klubben råd?

- Externa finansiärer. I varje fall när det gäller värvningarna av Wanderson och Holgersson. Det är friska pengar som inte kommit HIF del annars, skrev Azelius i ett pressmeddelande. 

Hur lösningen med de andra nyförvärven gick till förklarades inte. Tidigare har Resurs Bank stöttat klubben. Och gör det kanske fortfarande?

Nyligen har Azelius träffat miljardären Kawa Junad, som investerat 20 miljoner över budget i Dalkurd. Samarbetet avbröts i somras sedan Junad tröttnat på ordföranden Ramazaw Kizil sätt att sköta klubben. Nu söker miljardären en ny klubb. Kanske Helsingborg?

Ordförande Azelius hoppas att publiksiffrorna på Olympia ska fylla på kassaskrinet. Andreas Granqvists hemmadebut 2 augusti mot Norrby blev en riktig folkfest, 16 089 åskådare på ett utsålt Olympia.

Jämn tätstrid

Falkenberg leder Superettan på 49 poäng. HIF är tvåa på 48 poäng men med en match mindre spelad. På torsdag kväll möts Helsingborg och Brage på Olympia.

Allt annat än allsvensk återkomst vore en besvikelse för Helsingborg. Klubben förlorade kvalet till allsvenskan 2016 mot Halmstad efter 1-1 och förlust 2-1 hemma.

När HIF åkte ur allsvenskan 1968 tog det 24 år innan klubben var tillbaka i högsta serien. 

Göran Söderlund

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.