Nya problem för största partnern

Det var lugnt, man hade allt under kontroll. Det var så Kentaro, svensk fotbolls mångmiljonpartner, svarade när krisen avslöjades för två månader. Det är inte alls lugnt, nu riskerar företaget tvångslikvidation.
Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generealsekreterare, känner på nytt oro för Kentaros beteende.


Som om inte det är nog har revisorn hoppat av och polisanmält bolaget.

- Det är naturligtvis ingen bra signal, säger Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, till fotbollskanalen.se.

Avtal sedan 2006

Kentaro köpte 2006 sändningsrättigheterna för landslaget, allsvenskan och superettan för 1,3 miljarder kronor och sålde sedan delar vidare till framför allt TV4.

Via det kontraktet och ytterligare två långa avtal har Kentaro betalat åtskilliga miljoner till svensk fotboll, även om det inte har varit i samma storlek som vid den första uppgörelsen. 

32 svenska elitlagen är beroende av de här pengarna och naturligtvis frågar sig många vad som sker när det kommer nya larmrapporter.

Mats Enquist har förhoppningar om att bolaget hade löst problemen.

- Det är nya uppgifter för mig men det har ju funnits en del oro kring Kentaro sedan den förra krisen. Vi vet inte så mycket om det, säger Mats Enquist.

Sef vill avvakta

Att företaget hotas av tvångslikvidation beror på att det saknas ett bokslut. Inte nog med det, Kentaros revisor har hoppat av och polisanmält företaget gör saken ännu värre.

Vad betyder det för Sef?

- Svårt att säga, men det är klart att det inte är positivt. Samtidigt har man fått ordning på det schweiziska bolaget tidigare och det är bara att hoppas att man får det på det svenska bolaget också, säger Mats Enquist till fotbollskanalen.se

Svensk Elitfotboll har avtal med båda bolagen. Problemen i november gällde företagets verksamhet i Schweiz, men de nuvarande problemen handlar om den svenska delen.

Skyller på konflikt

Problem skyller företagets vd Philippe Hubert på revisionsföretaget Deloitte.

- Det är en del av en övergripande konflikt som vi har med Deloitte i Zürich, säger han till fotbollskanalen.se.

- Detta är inte bara en konflikt som vi har i Sverige, detta är en stor övergripande konflikt som vi precis vunnit i Schweiz. Vi har friats fullkomligt, vilket vi sa när anklagelserna uppkom om likvidationsproblemen, och nu ska vi lösa även den i Sverige.

"Bolaget väldigt stabilt"

Det är anledningen till att ni inte kunnat lämna in er årsredovisning?

- Ja, vi kunde inte det på grund av konflikten i Schweiz.

Han hävdar bestämt att årsredovisningen ska skickas in och han ser inga som helst problem.

Beträffande företagets finansiella situation säger han:

- Jag tycker att den är mycket bra. På grund av den här situationen i Schweiz så gjorde vi en omfinansiering värt 28-30 miljoner euro, så nu har bolaget väldigt stabilt kapital i Schweiz, vilket är moderbolaget.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.