Många vill stoppa RF-förslag

51-procentsregeln är här igen. Nu eller aldrig ska frågan avgöras. Ska förbunden bli självständiga eller ska hela skaran av idrotter bestämma även i fortsättningen. Jo, så är det nog. SVT Sports undersökning visar inte annat.
Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, ser en stor skillnad mellan hans förbund och hockeyförbundet, de två som tidiagre var lierade.Foto: Marcus Erixson, Scanpix


Motståndet bland specialförbunden är massivt. De är av uppfattningen att alla ska ha samma regler. Inte att var och en avgör efter sina speciella förutsättningar.

Stort motstånd

Rundringningen som SVT Sport har gjort visar att Riksidrottsstyrelsens förslag till en förändring kommer att röstas ned i helgen vid riksidrottsstämman i Luleå.

Det här blev resultatet av enkäten bland förbunden vid frågan ”Hur kommer ditt förbund att rösta på RF-stämman när förslaget behandlas?”

46 röster (11 förbund) kommer att rösta för styrelsens förslag.

75 röster (31 förbund) kommer att rösta mot.

32 röster (12 förbund) svarade ”vet ej”.

26 röster (7 förbund) svarade ”annat”.

Få berörda, men många reagerar

Det fanns en svarsfrekvens på 89 procent till SVT:s enkät, så resultatet visar vad 179 av 201 röster ansåg.

I grund och botten är det ett fåtal föreningar som egentligen är berörda. Ändå väcker frågan en kraftig reaktion bland många.

Riksidrottsstyrelsen antog sitt uppdrag 2011 om att granska frågan och komma med ett förslag.

De fann att det bästa är att varje förbund gör det som passar dem bäst.

Stora förbunden oeniga

Det två stora förbunden är oeniga.

Ishockeyn söker friheten, fotbollen är mer konservativa och har backat.

- Händer inget nu så är frågan död, säger hockeyförbundets ordförande Christer Englund till SVT. 

Mötte motstånd

Fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson har tvingats till reträtt. Tidigare var han helt och hållet på samma linje som Christer Englund. Nu säger Nilsson:

- Vi har gjort en rundfrågan bland våra medlemmar och har inte fått stöd. Det respekterar vi, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

I fotbollen finns precis som inte hockeyn stora föreningar med hög omsättning. Men där slutar likheterna, i 51-procentsfrågan har de inte alls samma åsikt.

En förändring av regeln kräver två tredjedelar av rösterna.

Fakta

Så här röstar förbunden.

Mot RF:s förslag:
Bordtennisförbundet (5)
Bowlingförbundet (5)
Budo- och kampsportsförbundet (5)
Flygsportsförbundet (4)
Karateförbundet (3)
Badmintonförbundet (3)
Bouleförbundet (3)
Boxningsförbundet (3)
Brottningsförbundet (3)
Danssportsförbundet (3)
Dartförbundet (3)
Judoförbundet (3)
Sportdykarförbundet (3)
Volleybollförbundet (3)
Akademiska idrottsförbundet (2)
Amerikansk fotboll (2)
Bågskytteförbundet (2)
Frisbeeförbundet (2)
Gångförbundet (2)
Kanotförbundet (2)
Konståkningsförbundet (2)
Skidskoförbundet (2)
Biljardförbundet (1)
Bob- och rodelförbundet (1)
Curlingförbundet (1)
Dragkampsförbundet (1)
Dövidrottsförbundet (1)
Fäktförbundet (1)
Isseglingsförbundet (1)
Landhockeyförbundet (1)
Vattenskid- och wakeboardförbundet (1)
 
För RF:s förslag:

Skidförbundet (6)
Gymnastikförbundet (5)
Ishockeyförbundet (5)
Basketförbundet (4)
Bilsportförbundet (4)
Golfförbundet (4)
Handbollsförbundet (4)
Simförbundet (4)
Tennisförbundet (4)
Bandyförbundet (3)
Handikappidrottsförbundet (3)
 
De ska rösta på ett annat alternativ:

Fotbollförbundet (7)
Korpen (4)
Seglarförbundet (4)
Skolidrottsförbundet (4)
Styrkelyftförbundet (3)
Triathlonförbundet (3)
Skidskytteförbundet (1)
 
De här har inte bestämt sig:

Innebandyförbundet (6)
Skyttesportförbundet (6)
Cykelförbundet (4)
Svemo Motorcykel  och snöskoterförbundet (4)
Taekwondoförbundet (3)
Bangolfförbundet (2)
Tyngdlyftningsförbundet (2)
Baseboll- och softbollförbundet (1)
Castingförbundet (1)
Roddförbundet (1)
Rugbyförbundet (1)
Varpaförbundet (1)
Källa: SVT

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 08:35

1. I en folkrörelse borde man

I en folkrörelse borde man kunna förvänta sig att en fråga som utretts och föreslagits ska fritt och öppet få debatteras på stämman dvs alla ska få ha en möjlighet att ha en åsikt innan beslut tas åt ena eller andra hållet. I det här fallet har en grupp innan ett färdigt förslag ens fanns i en debattartikel kungjort att man inte avsåg att följa den ordningen utan i stället långt före stämman mycket kuppartat klargjorde att frågan var avgjord. Man var helt enkelt rädda att beslutet inte skulle gå deras väg.

Pär (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 14:36

2. Demokrati?

Man kan ju undra varför vissa SF inte frågat sina medlemmar om vad de tycker i frågan. Är själv verksam i flera olika idrotters distriktsförbund. Och nu tar deras SF beslut i en fråga som deras föreningar inte fått frågan om. Hur är det möjligt i en demokrati? Borde inte frågan ägas av medlemmarna? Idetta fallet föreningarna som via sitt distrikt avger sin röst. Hade så varit fallet torde inte vissa SF rösta som det nu framgår. Det är min personliga övertygelse

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 19:59

3. Det här är en märklg

Det här är en märklg historia. Inför förra stämman ville RS behålla 51%-regeln. På initativ av Fäktnings-och Fotbollsförbundens ordf. beslöt dock stämman att uppdra åt RS att utreda ett slopande av regeln vilket nu effektuerats med ett resultat som av utomstående kunniga och opartiska betecknas som intelligent men helst inte vill kännas vid av de båda förslagsställarna. För att så många som möjligt ska få en bakgrund hänvisas till två krönikor på Fäktningsförbundets hemsida daterade 2011-05-29 0ch 2012-11-10. Kappvändningen på "catwalken" måste betraktas som remarkabel fast ändå inte förvånande då ett återkommande spektakel inför varje stämma är att göra livet så surt som möjligt för RS i allmänhet och dess ordförande i synnerhet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.