Större resurser till damfotbollen

Landslagets framgångar i Tysklands-VM ger också kommersiellt genomslag. Om inte nu så i alla fall senare. I takt med stora tittarsiffror vid TV4:s sändningar och förbundets uttalade vilja att pumpa in mer pengar växer damfotbollen. Men det tar tid.

Svenska Fotbollförbundet ger tjejerna resurser – och 180 kronor i dagtraktamente per dag när kostnaden för maten är avdragen.

Stor skillnad på landslagen

Vid optimal utdelning, dvs ett svenskt guld, belönas spelarna med 200 000 kronor vardera i bonus.

I begynnelsen får alla i truppen 20 000 kronor, sedan stiger ersättningen via varje seger.

Många svenska elitidrottare skulle tycka att de här beloppen vore fantastiska.

Men nu gäller det fotboll och då blir det andra bedömningar.

Ännu större skillnad på Intäkterna

Herrlandslaget fick vid EM 2008 vardera 250 000 kronor. Ett guld hade inneburit 1,7 miljoner för var och en.

Damerna har inte alls samma ersättning. 20 000 kr för medverkan och 200 000 kr.

Tjejerna och många med dem är sura på den stora skillnaden.

Bara det att i intäkter är gapet ännu större.

200 miljoner till - herrsegraren

Inget landslag är så populärt som just Zlatan & co medan damlandslaget är iskallt. De säljer inte, anser sponsorerna. Skälet är inte konstigare än så. En kommersiell syn gäller, marknaden bestämmer.

Vid EM nästa sommar uppgår prispengarna till totalt 1,8 miljarder. 72 miljoner kronor bara för att vara med, vid vinst i gruppspelet tillkommer 9 miljoner, vinst i en kvartsfinal betyder 18 miljoner och ny framgång i semi 27 miljoner. Vid maximal medverkan, dvs erövrandet av EM-guld, blir summan 200 miljoner kronor.

Just det, det handlar om herrfotboll.

Men åter, marknaden styr - mer publik, fler sponsorer, större intäkter. Därav också bättre ersättningar.

TV4 backar upp landslaget

- Det är trots alla samma förbund. Vi lägger ner minst lika mycket arbete som herrarna och vi är värda bättre förutsättningar. Visst handlar det om vad respektive landslag drar in, men jag tycker inte att skillnaden ska vara så stor som den är, hävdar Nilla Fischer som menar att tjejerna i takt med uppmärksamheten också ökar marknadsvärdet.

Ett exempel är TV4:s massiva uppbackning av mästerskapet, mycket därför att kanalen har sändningsrättigheterna. Tittarsiffrorna stiger också i takt med framgångarna.

Sju av tio personer som tittade på TV i söndags valde att se tjejernas match mot Australien. Notera också att tittarna var så många trots att matchen inleddes mitt på dagen när solen sken som bäst och många var lediga.

"Ersättningen stiger"

Lars-Åke Lagrell, förbundsordförande, är på plats i Tyskland och menar att utvecklingen gynnar damlandslaget.

- Ersättning är på kraftigt uppåtgående. Det har blivit höjningar hittills vid varje mästerskap.

Han betonar:

- Vi har ett intresse av att stimulera våra damspelare.

- Men tv-bolag och sponsorer, till exempel, har ett större intresse av herrfotbollen än damfotbollen, säger Lars-Åke Lagrell.

EM och egen turnering

Han ser fram emot det svenska arrangörskapet av EM 2013.

- Det var mycket viktigt att vi gick till kvartsfinal i VM, framför allt med tanke på intresset för EM, men även för tillströmningen av flickor till ungdomsfotbollen, säger Lars-Åke Lagrell.

Som förberedelse inför EM vill förbundet genomföra en damlandslagsturnering nästa år - för att testa EM-organisationen och öka intresset inför EM 2013.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.