Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar. "Golfarna själva ville inte ens satsa en kopp kaffe om året, varför ska då skattebetalarna gå in", säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon bryter tystnaden och förklarar regeringens ointresse inför stora idrottsevenemang.

Scandinavian Golf Event Management AB möttes av ett iskallt intresse från regeringen när Ryder Cup 2018 på Bro Hof Slott Golf Club fördes på tal.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var påläst och menar att inte ens golfarna själva tyckte att det var värd att satsa något och det påverkade beslutet.

Många har tolkat

- Ja, sedan har vi inte för vana att gå in från skattebetalarnas sida med pengar till stora evenemang.

- Vi sa ju också nej till fotbollsförbundet som ville ha bortåt 3,5 miljarder.

Därmed blev det inga 15 miljoner per år under åtta år.

Hon förstår inte heller kritiken mot vad som uttrycktes i regeringsdeklarationen om ett ökad stöd för att Sverige ska få internationella evenemang.

- Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt - men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur, säger Lena Adelsohn Liljeroth till golf.se.

Låg bakom handbolls-VM

Hon betonar också att regeringen årligen anslår allt mera pengar till Idrottslyftet. Det är så pass mycket som 500 miljoner varje år, framhåller hon.

Därtill har VisitSweden, som ska marknadsföra Sverige inför idrotts- och kulturevenemang, fått 50 miljoner extra.

- Vi har på andra sätt gett mer pengar till idrotten och bidragit till att det nu finns ett evenemangscenter som ligger under Riksidrottsförbundet. I någon mening kan man inte bara fylla på med pengar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

- Däremot har både statsministern, jag själv och flera andra ministrar varit aktiva när det handlar om internationella kontakter, genom brevskrivande och det har bland annan inneburit att vi har fått handbolls-VM 2011. Så det är inte så att ingenting händer, menar hon till golf.se.

Inför uppgiften om att Ryder Cup 2006 på Irland innebar en omsättning på 240 miljoner euro svarar idrottsministern.

- Det där är ett räkneexempel. 

Företag kan satsa betydligt mer

I intervjun i golf.se menar Adelsohn Liljeroth att det finns mycket som sker utan att det behövs skattepengar. Exempelvis en stor konferens i Stockholm i augusti med ett antal tusen hjärtspecialister från hela världen.

Hon nämner också Scandinavian Masters och anser att det finns andra aktörer som har finansiell kraft att göra insatser:

- Nu har ju Nordea gått in som sponsor till Scandinavian Masters och jag tycker att de kan satsa betydligt mer än vad de har gjort tidigare och det är bra så.

Idrottsministern anser att regeringen håller en bestämd linje. Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar.

- Regeringen stödjer svensk idrott med mer pengar än någonsin tidigare men i någon mening får idrotten ta sitt eget ansvar.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-04-07 10:40

1. Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Det blir fler rytande från regeringshåll ju närmare valet och regeringsbytet närmar sig. Det är mycket som högern fått om bakfoten bland annat det som framkommer av hennes " ryt " i artikeln. Ifall den nya (troligtvis) vänsterorienterade regeringen kommer att göra bättre ifrån sig gentemot idrotten återstår att se.

Anders Tallgren (inte verifierad)

fre, 2010-04-23 08:32

2. Sverige blir akterseglat med dagens inställning

Det är tråkigt att Sverige har den här inställningen inom ett viktigt ekonomiskt och PR-mässigt område. Svensk idrott är oerhört framgångsrik sett till befolkningsmängden och dessutom en duktig och aktad arrangör i idrottsvärlden. Men dagens konkurrenssituation gör att vi kan glömma stora internationella evenemang med den här synen. Tyvärr går många arrangemang istället till länder med klart tvivelaktiga politiska system där stora offentliga medel satsas. Men också i Europa ser man stora skillnader där länder som Italien och Spanien satsar hårt på evenemang med hjälp av offentliga medel. På inomhus-EM i friidrott i Turin 2009 var exempelvis staden, provinsen, regionen och staten alla viktiga partners till tävlingen. Det är inte alltid enbart en fråga om kontantstöd men arenasatsningar, hjälp med marknadsföring och offentliga garantier är nödvändigt om Sverige framdeles ska stå som värd för stora internationella tävlingar/mästerskap. Detta ger samtidigt oerhört mycket tillbaka inom besöksnäringen och positiv PR för vårt land och vår idrottsrörelse.

Robert (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 10:54

3. Var finns logiken och trovärdigheten?

Jag tycker det vore en dröm som går i uppfyllelse om Sverige kunde arrangera ett OS. Jag ser dock inte logiken när regeringen satsar 50 miljoner extra till visitSweden för att marknadsföra Sverige inför idrottsevenemang och 500 miljoner till det odefinierade och relativt kravlösa Idrottslyftet, men är inte beredd att satsa de pengar som krävs för den svenska OS-truppens förberedelser och deltagande vid Olympiska spel! Dessa uppgår till ca 40 msek per år. Det är väl det främsta sättet att marknadsföra svensk olympisk idrott och samtidigt verka någorlunda trovärdig när man uttalar sig om att Sverige ska söka OS. Sluta med populistiska utspel, det blir bara genant och gjuter falska förhoppningar i redan OS-stukade och magsjuka Jämtar.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.